Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Юнилинк България да

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Юнилинк България да
Коментари Харесай

Създава се най-големият застрахователен брокер у нас

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на  " Юнилинк България " да придобие едноличен надзор върху " Европейски Съюз Ди Ай Груп " (SDI). Припомнеме, че в края на ноември предходната година антимонополната комисия разгласи, че ще изследва задълбочено въпросната договорка. 

Сделката е значима, тъй като след " зелената светлина " от Комисия за защита на конкуренцията двата най-големи застрахователни брокера у нас - I&G Brokers и SDI, ще се окажат с един и същи притежател. Става дума за финтех компанията Acrisure, която у нас влиза през полското си поделение Unilink. По данни на Комисията за финансов контрол SDI и I&G имат общ премиен доход от активност у нас за 2022 година в размер на над 300 млн. лв., написа money.bg.

Комисия за защита на конкуренцията направи обстоен разбор на пазара преди и след вероятно обединение на двете компании. Според него водеща застраховка и за двамата участници в договорката е " Гражданска отговорност, обвързвана с притежаването и потреблението на МПС ", при дистрибуцията на която вследствие на договорката

придобиващата група ще заеме лидерско място с дял от 25,73% за 2022 година,

притежавано преди договорката от придобиваното дружество (с 16,8% за 2022 г.). " Гражданска отговорност " е застраховката с максимален дял в България.

Основни съперници при даването на застраховка " Гражданска отговорност, обвързвана с притежаването и потреблението на МПС ":



Обединената група ще има забележителна преднина пред останалите участници на пазара и при застраховка " Помощ при пътешестване " с пазарен дял 23,13%, още веднъж образуван преди всичко от " Ес Ди Ай Груп ", добавъчният дял на което е 17,57% за 2022 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР